BRAWA
Ανάπτυξη και Εφαρμογή Πρότυπου Συστήματος Επεξεργασίας Υφάλμυρου Νερού για την Παραγωγή Πόσιμου Νερού σε Κοινότητες της Ιορδανίας (ΣΕΥΝΙ), Jordan University of Science and Technology.
22/04/2010-22/04/2013
http://brawa.uest.gr
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ελλάδος (Hellenic Aid).
Σκοπός του έργου
Ο βασικός στόχος αυτού του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη συστήματος επεξεργασίας υφάλμυρου ύδατος για την παραγωγή πόσιμου νερού και τον περιορισμό του έντονου προβλήματος λειψυδρίας που παρουσιάζεται στην Ιορδανία. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στην χώρα, σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στη συνέχεια, έλαβε χώρα σύγκριση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου της Ιορδανίας, σχετικά με τους υδάτινους πόρους, με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό. Εξίσου σημαντικό κομμάτι του προγράμματος ήταν η μελέτη της διαθεσιμότητας και των χαρακτηριστικών (ποσοτικών/ ποιοτικών) των υφάλμυρων υδάτων της Ιορδανίας και στη συνέχεια η αξιολόγηση των υφιστάμενων μονάδων επεξεργασίας υφάλμυρων υδάτων (δομή, τεχνικά χαρακτηριστικά, τοποθεσίες εγκατάστασης, κατά κεφαλήν αναλογία νερού που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της περιοχής που έχει εγκατασταθεί η μονάδα) και των χρήσεων του νερού που παράγουν. Ακολούθως, έγινε περιγραφή και αποτίμηση των μεθόδων, πρακτικών και τεχνολογιών επεξεργασίας υφάλμυρου νερού σε συνδυασμό με την ανάλυση όλων των σχετικών παραμέτρων που επηρεάζουν την υγεία και το περιβάλλον. Εκτιμήθηκε επίσης το ρίσκο που προκύπτει από τη χρησιμοποίηση και επεξεργασία των υφάλμυρων υδάτων.
Περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη του έργου
- Η υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να ωφελήσει την τοπική κοινωνία προσφέροντας μια νέα πηγή πόσιμου νερού,
- Συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής,
- Το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του προβλήματος της λειψυδρίας στην περιοχή εφαρμογής του,
- Συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη χρησιμοποίησης υφάλμυρων υδάτων και στην ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης ως προς την κατανάλωση πόσιμου νερού,
- Η διάχυση των αποτελεσμάτων του μέσω επαγγελματικών ταξιδιών, συνεδρίων, διαλέξεων, τηλεοπτικών διαφημίσεων, ιστοσελίδων, ενημερωτικού υλικού, εκπαιδευτικών σεμιναρίων, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας σε άλλες κοινότητες της Ιορδανίας αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Το πρότυπο, ενεργειακά αυτόνομο, ολοκληρωμένο πιλοτικό σύστημα επεξεργασίας υφάλμυρων υδάτων σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε, δοκιμάστηκε, λειτούργησε και βελτιστοποιήθηκε στην Ελλάδα και τέλος, εγκαταστάθηκε στην Ιορδανία. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού μέρους πραγματοποιήθηκε η βελτιστοποίηση των λειτουργικών παραμέτρων της μονάδας. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος, με στόχο τη διασφάλιση της επαρκούς αξιοποίησης της πιλοτικής μονάδας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αναμενόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα:
- Η τεκμηρίωση στην πράξη της δυνατότητας επεξεργασίας υφάλμυρου νερού για την παραγωγή πόσιμου νερού.
- Η παροχή αξιοποιήσιμων στοιχείων, κατευθύνσεων, πρακτικών μέτρων και κωδικών πρακτικής για την αποτελεσματική και ορθή (από περιβαλλοντικής άποψης) επαναχρησιμοποίηση του υφάλμυρου νερού ως πόσιμο σε περιοχές με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.
- Η διασφάλιση της παραγωγής νερού με πολύ υψηλή ποιότητα, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια ως πόσιμο νερό, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του προβλήματος της λειψυδρίας σε περιοχές που έχουν έλλειψη υδάτινων πόρων.
- Η εφαρμογή της μεθόδου σε ευρεία κλίμακα και η απρόσκοπτη επέκταση του συστήματος για την κάλυψη αναγκών σε άλλες περιοχές της Ιορδανίας και άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
- Η ενίσχυση των τοπικών αρχών για την ανάπτυξη και άλλων προγραμμάτων σχετικών με την αναβάθμιση υδάτινων πόρων χαμηλής ποιότητας και την επαναχρησιμοποίηση τους ως πόσιμο νερό.
- Η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος της λειψυδρίας στην περιοχή εφαρμογής, το Ruwaished, ενώ έδωσε πληροφορίες στους κατοίκους σχετικά με τη χρήση του υφάλμυρου νερού.
- Επίσης η ευαισθητοποίηση του κοινού για την διαχείριση των υδάτων αυξήθηκε και καλύτερες πρακτικές «βέλτιστης κατανάλωσης» τέθηκαν σε εφαρμογή.